Bildbank, filarkiv, mediearkiv

Vanliga frågor

Vilka filformat kan jag lagra i Exigus?

Exigus kan lagra alla filformat. De allra flesta bild, video, ljudformaten och pdf ger förhandsvisning. Flersidiga PDF:er förhandsvisar alla sidor.

Upp

Vilka backup-rutiner har ni?

Våra servrar står hos vår underleverantör i urberget i Norrland. Nya uppladdade filer kopieras varje timme till en sekundär server i Stockholm och det görs en kopia på databasen varje timme.

Upp

Vad krävs av oss?

För att använda Exigus behövs bara en vanlig modern webbläsare. Systemet är testat i Internet Explorer 7 och framåt, Firefox, Safari, Chrome och Opera. Vi rekommenderar Firefox som är den snabbaste webbläsaren och som följer standarden bäst.

Upp

Vilket bildformat rekommenderar ni?

Vi rekommenderar att man använder ett filformat som vi bedömmer kommer fortsätta att användas under en lång tid. De som används mest idag för högupplöst bild är jpeg, tif, eps och psd. För långtidslagring rekommenderar vi jpeg med maximal kvalitet. Bilden blir då upp till en tiondel så stor som i de andra formaten, men håller samma kvalitet i tryck. Jpeg är ett format som använts länge och som troligen inte kommer försvinna på en mycket lång tid.

Storleksmässigt rekommenderar vi A4 eller 18 x 24 cm i 300 dpi. Detta räcker för att göra helsidor i magasin och 70 x 100 affischer i tillräcklig kvalitet. Men man kan naturligtvis sparastörre filer om det behövs.

Upp

Vilka upptider garanterar ni?

Våra servrar är ständigt övervakade och vi har backup-servrar på annan ort redo att ta över om något allvarligt händer. Planerade uppdateringar sköter vi då belastningen är minimal, på kvällar eller helger. Våra leverantörer garanterar 99.9% upptid.

Upp

Vem äger rättigheterna till bilderna vi lägger in?

Det är kundens ansvar att se till att filernas copyrightvillkor efterlevs. Exigus äger inga rättigheter till några uppladdade filer.

Upp

Vad händer om ni avvecklas?

Kunden äger rätten till alla sina filer och kan när som helst begära ut en export på all information och alla filer mot en mindre administrativ avgift. Man är alltså inte på något sätt låst för all framtid till Exigus.

Upp

Behöver administratörerna mycket it-vana?

Exigus är lätt att lära och använda. Vi erbjuder utbildning, men det brukar mer handla om att tillsammans ta fram ett bra kategorisystem så det blir lagom många bilder per kategori, bra döpta indexringsfält etc.

Upp

Kan man uppgradera/nergradera sin Exigus i efterhand?

Exigus är ett anpassningsbart system där vi mycket enkelt kan aktivera nya funktioner eller ge mer hårddiskutrymme.

Upp